Hi Saar De Buysere!

9

Wat moeten we weten over Saar De Buysere? Geboren in 1972 en afkomstig van Zomergem. Ik woon in Ledeberg en heb een atelier in Gent. Naast beeldend Kunstenaar werk ik ook als illustrator (waaronder beeldboeken voor personen met een beperking en voor het kinderkledingmerk Baba) en ben ik leerkracht in de kunstacademie.

schreckhorn

Waarom de keuze voor grafiek? Wat spreekt je aan in dit medium? Naast mijn opleiding Beeldhouwkunst volgde ik ook gedurende een 10 tal jaren het atelier zeefdruk in de academie van Eeklo, waar ik ook les geef (kunstexploratie). Daar heb ik na allerlei experimenten met het medium mijn weg gevonden in het werken met transparante inkten gecombineerd met potlood op allerlei materialen. Grafiek en in het bijzonder zeefdruk is een medium die mij toelaat bepaalde facetten van mijn beeldend werk op een andere manier te benaderen. Het evidente reproduceerbare van zeefdruk is een belangrijk aspect dat ik gebruik in mijn werk, net als planten, die regelmatig terugkomen in mijn werk. Niet als oplage maar gedijend op verschillende (onder)gronden en in composities. Ook het gebruik van kleur is iets dat ik leren kennen heb via zeefdruk, vooral het gebruik van volle, ruisende kleurvlakken.

Kan je ons wat meer vertellen over de inhoud van je werk? Ik ga van klassieke ideeën uit. In mijn op het eerste zicht huis-tuin-boom cultuur, werk ik als een stadsplanner, een architect van een ideale omgeving die streeft naar ontspanning, genot, uitwisseling en een laag energiepeil. Met betrekking tot het werk wordt niet in termen van schoonheid gesproken, maar het concept handelt over schoonheid: schoon bloemen een schone tuin, het werk is een middel om schoonheid te creëren.

076

Kan je ons wat meer vertellen over je werkproces? Ik vertrek meestal van een bepaald element: een bloemstuk, een portret, een berg. die zoek/vind ik in oude tijdschriften, oude schilderijen, postkaarten. Dat element verwerk ik, reproduceer (met carbon, zeefdruk, kalk…) en breng het samen met eerder gevonden elementen. Het ene werk is een gevolg van het vorig, soms letterlijk soms figuurlijk.

Wie inspireert je?
Mijn leerlingen, die mij leerden gommen. Rommelmarkten

zustersWelke grafische kunstenaar moeten we zeker leren kennen?
Pierre-Joseph Redouté. Botanisch tekenaar die de stippelgravure perfectioneerde en regelmatig tentoongesteld in menig woonkamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>